Piazzà San Pietro

Ebben a cikkben csak a térrel foglalkozom. A Szent Péter Bazilikáról majd később lesz egy fotósorozat.

A ma ismert Bazilika főhomlokzat Carlo Maderno munkája, aki az eredeti görög kereszt formájú tervet latin kereszt alakúra változtatta, ez a megoldás azonban háttérbe szorította Michelangelo kupoláját. Ezért a lehető legalacsonyabbra (118 méter széles, s 45,5 méter magas) tervezte a főhomlokzatot, s két tornyot is megálmodott mellé a kupola hangsúlyozására, de ezeket később lebontották.

Az ellipszis alakú tér (hosszúsága 240, szélessége 320 méter) – melyet két, négy-négy oszlopsoros, 21 méter magas kolonnád övez – amellett, hogy egyszerűségében lenyűgöző –, kiválóan megfelel az egyházi rendezvények lebonyolításának. A teret – melyet a Via delle Conciliazione Angyalvárig történő meghosszabbításával kötöttek össze a várossal – a XX. században nyitották meg a közönség számára. 

A tér közepén egy 25 méter magas egyiptomi obeliszk magasodik, mely még az I. században került az Örök Városba, de csak 1586-ban állították mai helyére (900 ember, 140 ló és 26 csörlő segítségével). A tér két 14 méter magas kútja – melynek vize az örök életet szimbolizálja – Maderno és Bernini alkotása. A környék régi palotáinak lebontásával, 1937-ben kezdődő építési munkálatok véglegesítették a tér ma ismert arculatát, ekkor épült meg a Via delle Conciliazione is, melyet 1950-ben avattak fel.

A Szent Péter-bazilika hosszadalmas építése ellenére soha nem rendelkezett egységes építési tervvel, mindig más és más építészek kezdték jóformán előröl a tervezést, mégis, ma ismert, végső megjelenési formájában elképesztő egységességet és harmóniát sugároz. A templomot végül 1624-ben VIII. Orbán pápa szentelte fel.

Forrás: https://utazom.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This function has been disabled for Versler Vision.