Szent István Zarándokház

Csak kevesen gondolnák, hogy a magyar zarándokház nevéhez hűen egészen Szent István királyig vezeti vissza szellemi és lelki gyökereit. Első királyunk ugyanis a Szent Korona mellé egy másik ajándékot is kapott Rómában: a régi Szent Péter bazilika közvetlen szomszédságában sikerült megszereznie a ”kis” Szent István templomot, melyet a 8. században a jeruzsálemi első vértanú tiszteletére szenteltek. A templom melletti telken szent királyunk egy zarándokházat is alapított a Rómába érkező magyaroknak. Sajnos ezt a több, mint hét évszázadot megért fontos magyar érdekeltséget a 1776-ban során lebontották, amikor a mostani Szent Péter bazilika mellé új sekrestyét építettek.

A veszteséget a pápák előbb a több magyar vonatkozással rendelkező Santo Stefano Rotondo templomban a magyar Szent István kápolnával, majd pedig a Szent Péter Bazilika altemplomában a Magyarok Nagyasszonya kápolnával igyekeztek kárpótolni. A zarándokház pótlásával viszont sokáig, egészen 1965-ig kellett várni és megvalósulása elsősorban az emigrációba kényszerült honfitársaink áldozatos munkájának köszönhető.

A Szent István Házat 1967. augusztus 20-án több ország magyar képviselőinek a jelenlétében áldották meg. Ekkor szentelték fel a ház kápolnáját is, melynek oltárasztalába magyar szentek ereklyéit helyezték el.

Az elmúlt három évben a Házban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közbenjárására jelentős állami támogatásból teljeskörű felújítás valósult meg, melynek eredményeként nem csak a szobák és közösségi terek beosztása, hanem a műszaki felszereltségük és esztétikai megjelenésük is jelentős minőségi javuláson esett át. A Hotel 125 fő befogadására alkalmas. Egyedülálló adottságaival sokrétű, magas színvonalú szolgáltatást nyújt.A római Szent István Ház 61 letisztult stílusban kialakított szobája csodálatos, Rómára nyíló panorámával, egy részük balkonnal nyújt kényelmet vendégeinek. A szálloda közösségi tereiben és a szobákban díjmentes WiFi áll a vendégek rendelkezésére. A szálloda teljes egésze nemdohányzó.

Web: ccsroma.katolikus.hu
Facebook: /cssRoma

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This function has been disabled for Versler Vision.