La luna del cacciatore vagyis a vadászok holdja

A koronavírus-járvány miatt hatályos kijárási korlátozás idején ideális családi program a szuperholdnak nevezett jelenség megtekintése, hiszen számos lakás ablakából vagy erkélyéről látszik az égitest, így ki sem kell mozdulni otthonról.

Bár a teljes holdtölte, azaz telihold szerdán volt esedékes, a legszebb látványban kedd éjszaka lehetett részünk. A Nap, a Föld és a Hold egymástól való elhelyezkedése mellett az is fontos, volt hogy milyen légköri viszonyok alakultak ki a héten. Rómában tökéletesek voltak.

A szuperhold nem csillagászati jelenség, hanem optikai illúzió, ami a Föld takarása nélkül a Holdra vetülő legtöbb napfény és az ideális légköri viszonyok kombinációja révén alakul ki. A múlt héten holdtölte előtt egy nappal, azaz kedd éjjel szerencsés a tényezők együttállása.

Ha részleteiben is ismerős a látvány, az nem meglepő, hiszen a Holdnak mindig ugyanazt a felét látjuk. A túlsó, „sötét oldalként” emlegetett feléről a közelmúltban készültek részletes felbontású felvételek az oda küldött űreszközök segítéségével. Ezek tanulmányozása az interneten legalább olyan izgalmas, mint az égbolton a szuperhold jelenségét nézegetni. A szuperhold kifejezést egy Richard Nolle nevű asztrológus találta ki 1979-ben.

A szöveg forrása: Euronews

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This function has been disabled for Versler Vision.